Voeding is een belangrijk onderdeel van onze leefstijl. Toch vinden veel mensen het lastig om gezonde en goede keuzes te maken. Wat is gezond en juist ongezond? Welke producten kunt u het best kiezen? Hieronder vindt u een overzicht dat u kan helpen de juiste keuzes te maken voor een gezond voedingspatroon.
Koolhydraten
Gezonde keuze:
o.a. groenten, fruit, volgraan producten, muesli , haver, quinoa, bulgur en peulvruchten, brood (zuurdesem of spelt).
Ongezonde keuze:
o.a. frisdrank (ook light producten), vruchtensappen (denk aan coolbest, dubbeldrank enzovoort), koek, gebak, witte pasta/rijst/brood, chips, cruesli, gefrituurd eten, broodbeleg als chocolade pasta en hagelslag.
Deze producten bevatten een grote hoeveelheid suiker en geen vitaminen of mineralen.
Voedingsvezels:
Dit zijn koolhydraten die een belangrijke werking hebben in onze darmen. Ze geven volume aan de ontlasting en prikkelen de darm.
Bronnen van voedingsvezels zijn o.a. groente, fruit, volgraan producten, (gebroken) lijnzaad, zeewier, zemelen en bonen.
Eiwitten
Gezonde keuze:
Plantaardige eiwitten: peulvruchten, noten, pitten en zaden, brood (spelt of zuurdesem), zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, boekweit.
Dierlijke eiwitten: vis (in het wild gevangen), schaal- en schelpdieren, gevogelte (wild of biologisch).
Af en toe rood vlees ( wild of biologisch), eieren (biologisch), volle yoghurt (biologisch).
Ongezonde keuze:
Dierlijke eiwitten: melk, industrieel bewerkte vormen van vlees en vis (bijvoorbeeld vleeswaren en worst), bewerkte vormen van zuivel (toetjes).
Vetten
ONVERZADIGDE VETZUREN
Gezonde keuze:
Plantaardige vetzuren:
Olijfolie (extra vierge), noten (ongezouten en ongebrand), pinda’s , avocado, lijnzaad, zaden en pitten, lijnzaadolie.
Dierlijke vetzuren:
Vette vis (haring, zalm, makreel).
Ongezonde keuze:
Plantaardige vetzuren:
Margarine en halvarine, vloeibare vormen van bakboter, saladedressing uit een potje of pakje, mayonaise op basis van geraffineerde olie.
Dierlijke vetzuren:
Melk, industrieel bewerkte vormen van vlees en vis (bijvoorbeeld vleeswaren en worst), bewerkte vormen van zuivel (toetjes).
VERZADIGDE VETZUREN
Gezonde keuze:
Plantaardige vetzuren:
Kokos.
Noten, pinda’s en avocado bevatten met name onverzadigde vetten maar ook een kleine hoeveelheid verzadigde vetten.
Dierlijke vetzuren:
Eieren (biologisch), vette vis, gevogelte (wild of biologisch), roomboter, volle yoghurt.
Ongezonde keuze:
Dierlijke vetten:
Bewerkt vlees zoals vleeswaren, vet vlees zoals varkensvlees, industrieel vlees en vis, zuivel zoals melk, toetjes, magarine/halvarine.
Plantaardige vetten:
Halvarine/magarine, crackers met plantaardige olie, geroosterde noten, chips enz (dit zijn namelijk transvetten).