Blog

Fysiotherapie bij vaatklachten

Vaatklachten komen helaas vaak voor. Bloedvaten bestaan uit slagaders, aders en haarvaten. Slagaders lopen vanaf het hart naar organen, spieren, huid en weefsels en bevatten zuurstofrijk bloed. De normale aders lopen weer terug naar het hart en vervoeren gebruikt bloed wat zuurstofarm is. Wanneer de slagaders verstopt of vernauwd zijn ontstaat er een bloed en daarmee zuurstof tekort in de spieren. Wanneer dit in de benen gebeurt spreken we van etalagebenen (claudicatio intermittens). Dit is een veelvoorkomende aandoening veroorzaakt door aderverkalking.  Door middel van fysiotherapie bij vaatklachten verkleint u de kans op een dotterbehandeling of operatie.

De meest voorkomende klachten

Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel van vaatklachten. Andere klachten die horen bij vaatklachten kunnen zijn:

  • Koude voeten of benen
  • Pijn of kramp in het been tijdens inspanning
  • Stilstaan of rusten vermindert de klachten
  • Puin in kuit, bovenbeen of bil
  • Wondjes genezen langzaam op uw voet of been

Oorzaken van vaatklachten

Vaatklachten en etalagebenen komen vaak voor bij mensen boven de 60 jaar, het wordt om die reden vaak een ouderdomsziekte genoemd. Er zijn een aantal factoren die het risico vergroten zoals roken, ongezond leven, te weinig beweging en diabetes mellitus.

Fysiotherapie behandeling bij vaatklachten

Wanneer u last heeft van etalagebenen kunt u zelf verschillende dingen doen om de klachten te verminderen. Het is belangrijk dat de doorbloeding verbetert, dat betekent dat u gezond moet leven, meer wandelen en stoppen met roken.

Door regelmatig te wandelen en oefeningen te doen verbetert de bloedtoevoer naar uw benen en neemt de bloedstroom naar kleinere bloedvaten toe. Zo ontstaan er geleidelijk nieuwe routes die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op die manier krijgen uw benen meer bloed en zuurstof en verminderen de klachten. Het is belangrijk dat u minimaal drie keer per week voor een langere periode speciale wandeloefeningen uitvoert. Zelfstandig zoveel en intensief wandelen kan best moeilijk zijn om vol te houden. De fysiotherapie behandeling bij vaatklachten van Fysioprofit bestaat uit looptraining onder begeleiding. De therapeut leert u een goede looptechniek, u krijgt een persoonlijk trainingsschema en verschillende oefeningen.

Onze therapeut is gespecialiseerd in etalagebenen en orthomoleculaire voeding. Zij kan u naast looptherapie ook ondersteunen met voedingsadviezen bij overgewicht en diabetes mellitis.

 

Fysioprofit in Waalwijk

U kunt voor fysiotherapie bij vaatklachten terecht bij Fysioprofit in Waalwijk. Wij zijn aangesloten bij ClaudicatioNet en kunnen u daardoor een gesuperviseerd Looptherapie traject aanbieden. U kunt 37 x per jaar vanuit de basisverzekering therapie volgen. Voor de vergoeding heeft u een verwijzing nodig van een arts.

 

Samen werken we aan uw klachten. Neem contact met ons op!

fysioprofit waalwijk