Blog

DE E-BIKE

De e-bike vergeleken met de ‘gewone’ fiets. Het komt op de praktijk wel eens ter sprake. In hoeverre het goed is om met de e-bike te fietsen. In het krantenartikel in onderstaande link, wordt dit wetenschappelijk vergeleken en gemeten.

Is de e-bike een goede vevanging voor de fiets?

Wat de meeste mensen wel zouden verwachten, is dat de e-bike minder van ons lichaam vraagt dan de fiets zonder ondersteuning. En hoe meer ondersteuning, des te minder ons hart, longen en spieren hoeven te werken (o.a. de hartslag was lager bij de testen, bij meer ondersteuning).

Ook zegt het artikel dat het niet is tegen te houden en dat zelfs schoolgaande jeugd de e-bike hebben omarmd. Mijn fysio-hart wordt daar toch wel een beetje droevig van. Vitaal en gezond oud worden, begint al in de jeugd. Een basis wordt dan gelegd (fysiek, maar ook mentaal) waarna het aftakelproces kan beginnen. Vanaf ongeveer 30 jaar begint spierkracht en botdichtheid af te nemen. Als we niet fatsoenlijk iets opbouwen in onze jeugd, beginnen we al vanaf een lager niveau het aftakel-proces in te gaan.

Ik denk dat wat educatie voor jeugd (of de ouders die de e-bike kopen voor hun kroost) op zijn plaats kan zijn. Dat een lichaam wel “zomaar” groeit en ouder wordt, maar het niveau, de kwaliteit, van een lichaam wordt sterk bepaald door datgene wat we wel of niet doen met ons lichaam. En daar hoort wat weerstand bij. Dat je een keer mag zweten of hijgen of aan moet zetten tegen de wind, daar wordt niet alleen doorzettingsvermogen gevraagd, maar elke keer als je zweet of hijgt, moeten je hart, longen, spieren en botten aan de slag. Daar worden ze sterker van of daardoor worden ze minder snel zwakker naarmate we ouder worden. Wederom het misschien bekende “use it or lose it”.

Ik heb niets tegen een e-bike, vooral niet als de e-bike ervoor zorgt dat iemand wel gaat fietsen en anders niet zou fietsen. Dan is een e-bike een promotie ten opzichte van zitten. Maar het is een degradatie als we een gewone fiets inwisselen voor een e-bike als we al een fietser waren. Hart, longen en spieren hoeven immers minder hard te werken en langzaam aan “verliezen” we.

Een grotere ronde fietsen en meer zien van de omgeving heeft ook zijn meerwaarde, maar hopelijk kan ik u inspireren om geen extra ondersteuning in te schakelen als u een viaduct op fietst. Of op sommige stukken de ondersteuning helemaal uitzet, puur om uw hart en longen te verwennen juist door ze te laten werken. Of de kinderen niet teveel te verwennen.

Samen werken we aan uw klachten. Neem contact met ons op!

contact