Spierkrachttraining is een belangrijk onderdeel bij het oefenen. Kracht heb je functioneel gezien voor alles nodig. Voor snelheid, belastbaarheid, lenigheid en evenwicht. Als mensen pijn hebben gaan ze minder belasten en leveren in qua kracht. Ze worden zwakker en minder belastbaar wat de klacht in stand houdt. Het advies “hou maar rust” is achterhaald . Veel beter werkt het als je aangepast kracht oefent, binnen de pijn grens.

In de sport zie je dat kracht nodig is om hard te kunnen lopen en hoog te kunnen springen. Als je 3 sporters hoog laat springen,  bijvoorbeeld een gewichtheffer, turner en acrobaat zal de gewichtheffer waarschijnlijk winnen. Met krachtoefeningen verbeter je de belastbaarheid. De pezen en de botten moeten zich naarmate de spier sterker wordt aanpassen. Pezen en botten moeten zich verbeteren qua structuur anders zou de sterker wordende spier het bot kapot trekken. Krachtoefeningen zijn dus belangrijk om preventief achteruitgaande botkwaliteit, zoals osteoporose bij het ouder worden (minder bewegen) te voorkomen.

Om lenig te zijn moet je sterk zijn, ook om te hurken moet je sterk zijn. Mensen voelen zich stijf doordat ze niet sterk genoeg zijn. Indien dit lang genoeg duurt gaan mensen dus mobiliteit verliezen en worden stijver door minder gebruik, dus ook zwakker. De beruchte vicieuze cirkel. Om je evenwicht te bewaren moet je sterk genoeg zijn om je eigen lichaam op te vangen. Indien je niet sterk genoeg bent worden mensen angstig en voorzichtiger en worden bang om te vallen. Kracht in combinatie met balans oefeningen is de beste oefen methode voor valpreventie. Leren lopen met een rollator is de slechtere oplossing. Het eigen vermogen gaat met een rollator achteruit. Mijn voorkeur zou uitgaan voor een wandelstok indien mogelijk.

Vaak hoor je de term “krachtuithoudingsvermogen”. Twee  begrippen die eigenlijk niet samen kunnen. Kracht heeft te maken met het aantal spiervezels en hoeveel spiervezels er tegelijk ingezet worden. Dit kan een spier volhouden, maar is afhankelijk van energielevering en uithoudingsvermogen. Krachttraining kun je ongeveer 15 seconden doen voordat het uithoudingsvermogen een beperkende rol gaat spelen. Dan moet je 1 à 2 minuten pauzeren, want dan is de energie voorraad weer aangevuld en kun je weer 15 seconden trainen. Dus bij kracht training moet de spier maximaal presteren onafhankelijk van het uithoudingsvermogen.

Fysioprofit in Waalwijk en Oosterhout

Bij Fysioprofit in Waalwijk en Oosterhout hebben we jarenlang ervaring opgebouwd met de PRT oefenmethode. Hierbij komen alle bovengenoemde zaken aan bod. Indien u zich herkent in bovengenoemd verhaal, of u heeft klachten of beperkingen, kunt u vrijblijvend een afspraak maken en kunnen we u adviseren. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig van een arts. Indien u aanvullend verzekerd bent dan wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar.