Blog

Lage rugpijn Waalwijk

Lage rugpijn is een veelvoorkomende blessure. Vier op de vijf mensen hebben er wel eens last van. Zeker nu we vaker thuiszitten nemen we een verkeerde houding aan. Hierdoor is lage rugpijn een veelvoorkomend probleem. Gelukkig kunnen we door middel van fysiotherapie uw rug behandelen zodat u weer pijnvrij kunt bewegen.

 

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd en is meestal niets ernstigs. Het is lastig te achterhalen waar de pijn precies vandaan komt. Meestal heeft het te maken met spieren, banden en gewrichten die de belasting niet aan kunnen. Daarom voelen mensen na lang stilstaan of zitten opeens een pijnscheut in de onderrug.

Klachten van lage rugpijn

Wanneer u last hebt van lage rugpijn kan de pijn ook op andere plekken voelbaar zijn. Vaak is het ook te voelen in de benen of in de bil. Lang stilzitten of staan verergeren vaak de klachten.

Fysiotherapie bij lage rugpijn

In de meeste gevallen gaat lage rugpijn vanzelf weer over. Maar ook dan kunt u veel pijn ervaren. Onze specialisten leren u op een verantwoordelijke manier bewegen zodat het herstel wordt versneld en de rug op een juiste manier wordt belast.

Bij acute klachten kunnen rugoefeningen de pijn niet direct wegnemen, maar de pijn vermindert wel. Ook voor thuis geven we oefeningen mee zodat u snel weer de oude bent.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risico’s die u kunt verkleinen of vermijden zodat de kans op een lage rugblessure een stuk kleiner wordt.

  • Tillen

Vaak als we  iets willen tillen doen we dit te snel. Doe het behoedzaam en rustig en op het gevoel of het kan. We geven niet meer het advies om te  tillen  vanuit  onze benen. Laat het aan je lichaam over wat wel en niet kan.

  • Gezond blijven

Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht en mensen die roken vaker last hebben van lage rugpijn.

  • Ontspanning

Stress is een belangrijke oorzaak van spierpijn. Pak daarom genoeg rust en verklein de kans op spierpijn.

  • Conditie op orde houden

Door regelmatig te bewegen blijven de spieren soepel en verkleint u de kans op blessures. Zorg dus dat u in conditie blijft. Wandel per dag een ½ tot 1 uur.

  • Zitten en staan

Wanneer u voor uw werk veel moet zitten is het belangrijk om een goede stoel aan te schaffen. Deze stoel biedt steun aan de onderrug. Ook wanneer u lang moet staan is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen zodat dezelfde spieren niet constant belast worden.

Fysiotherapie bij Fysioprofit in Waalwijk

Heeft u last van lage rugpijn en bent u op zoek naar een fysiotherapeut in Waalwijk? Neem dan contact met ons op! Wij maken een persoonlijk behandelplan zodat u zo snel mogelijk weer onbezorgd kunt bewegen.

Samen werken we aan uw klachten. Neem contact met ons op!

handtherapie