Etalagebenen

Etalagebenen (claudicatio intermittens) is een aandoening van de bloedvaten in de benen.  Als u etalagebenen heeft voelt u tijdens het lopen een krampende en stekende pijn in uw been. Als u even stilstaat, gaat de pijn weer weg. De pijn ontstaat doordat de slagaders naar of in uw benen zijn vernauwd. Daardoor kan er minder bloed, en dus minder zuurstof bij de spieren komen. Fysioprofit biedt looptraining aan waarin u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut gaat lopen. Door het volgen van looptraining verkleint u de kans op een dotterbehandeling of operatie.

Oorzaak van etalagebenen

Bij etalagebenen is er sprake van een vernauwing van de beenslagaders (atherosclerose). Kalk en vettige substanties blijven aan de binnenwand van de slagaders zitten, ook wel plaquevorming genoemd. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed langzamer stromen en ontstaat een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Etalagebenen is een ouderdomsziekte die vooral voorkomt bij mensen boven de 60 jaar. Er zijn een aantal factoren die het risico vergroten zoals roken, ongezond leven, te weinig beweging en diabetes mellitus.

Klachten etalagebenen

  • Pijn of kramp in het been tijdens inspanning

  • Bij bergop lopen verergeren de klachten

  • Stilstaan of rusten vermindert de klachten

  • De voet of het been kunnen koud aanvoelen en bleek verkleuren

  • In ernstige gevallen kan de pijn ook in rust aanwezig zijn

  • Puin in kuit, bovenbeen of bil

Fysiotherapie bij etalagebenen

Wanneer u last heeft van etalagebenen krijgt u het advies veel te bewegen en gezond te leven.  De fysiotherapeutische behandeling van Fysioprofit bestaat uit looptraining. Door regelmatig intensief te lopen, ontstaat een betere bloeddoorstroming en betere stofwisseling in de spieren. Dit leidt tot een toename van de loopafstand en heeft een positief effect op de risicofactoren.

Fysioprofit in Oosterhout en Waalwijk

U kunt voor fysiotherapie bij etalagebenen terecht bij Fysioprofit in Oosterhout en in Waalwijk. Wij zijn aangesloten bij ClaudicatioNet en kunnen u daardoor een gesuperviseerd Looptherapie traject aanbieden. U kunt 37 x per jaar vanuit de basisverzekering therapie volgen. Voor de vergoeding heeft u een verwijzing nodig van een arts.

NEEM CONTACT OP

MAAK EEN AFSPRAAK

Neem direct contact op om te kijken wat wij voor uw persoonlijke situatie kunnen betekenen. Samen werken we aan uw persoonlijke doel. Daar gaan we voor! Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen één werkdag contact met u op. 

CONTACT