Blog

Fysiotherapie bij gescheurde meniscus geeft vaak hetzelfde resultaat als een knieoperatie

Fysiotherapie is bij een gescheurde meniscus vaak net zo effectief als een operatie, concludeert het Amsterdamse ziekenhuis OLVG na het uitvoeren van een onderzoek onder 300 patiënten.

Het OLVG heeft samen met een achttal andere ziekenhuizen onderzoek gedaan naar de effecten van knieoperaties. Er worden per jaar zo’n 30.000 meniscusoperaties uitgevoerd. De grootste groep patiënten die wordt geopereerd is ouder dan 40 jaar. Tijdens de operatie wordt de scheur in de meniscus, de schokdemper van de knie, weggehaald. Vaak zonder dat duidelijk is of de klachten worden veroorzaakt door de meniscusscheur of door beginnende slijtage.

Het onderzoek is gehouden onder 300 patiënten met een meniscusscheur, die zijn onderverdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een standaard operatie, de andere groep onderging zes weken fysiotherapie. Na twee jaar werd in beide groepen het functioneren van de knie gemeten. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat fysiotherapie vaak net zo effectief is bij het verhelpen van de klachten als een operatie.

“Voor orthopeden is opereren dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend. Wij hebben kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws.”, aldus Victor van de Graaf, orthopeed in opleiding en promovendus OLVG.

Met het onderzoeksresultaat hoopt het OLVG het landelijke aantal knieoperaties te verminderen. Het ziekenhuis voert zelf al langere tijd minder operaties uit door eigen onderzoek.

De volgende stap in het onderzoek is het maken van röntgenfoto’s na vijf jaar. Hiermee wil het OLVG onderzoeken of de mensen in de operatie groep sneller slijtage aan de knie vertonen.

Bron:  Onderzoek OLVG: fysiotherapie net zo effectief als een knieoperatie

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Onze praktijk heeft veel ervaring in het behandelen van diverse knieklachten, waaronder een gescheurde meniscus. Onze knie-experts helpen u graag duurzaam van uw klachten af.

Als u last heeft van een beschadigde meniscus in uw knie, kan het herstel lang duren. Het herstel kan zelfs langer duren als u een operatie heeft gehad om de meniscus te repareren in plaats van te verwijderen. Dit komt omdat het gerepareerde weefsel tijdens de genezing beschermd moet worden. Hoe snel u weer op uw been kunt staan, zonder krukken kunt lopen en uw normale activiteiten kunt hervatten, hangt af van het type operatie, de ernst van de schade en de voorkeuren van de chirurg. Vervolg dit met Fysiotherapie bij gescheurde meniscus. 

Fysiotherapie bij gescheurde meniscus

Na de operatie zal Fysioprofit u helpen om zo snel mogelijk de pijn en zwelling te verminderen, uw kracht terug te krijgen en de volledige mobiliteit van uw knie te herstellen. U krijgt een programma om thuis te oefenen, dat steeds intensiever wordt naarmate u herstelt. Tijdens de herstelfase kan een brace worden gebruikt om de gerepareerde meniscus te beschermen. De brace zal het strekken van uw knie mogelijk maken, maar het buigen zal worden beperkt om druk op de reparatie te vermijden.

Of u nu wel of geen operatie heeft gehad, Fysioprofit speelt een belangrijke rol bij het helpen van u om terug te keren naar uw normale activiteiten. Ze zullen u leren om opnieuw normaal te lopen en zonder moeite trappen te beklimmen. Als u een veeleisende baan of levensstijl heeft, zullen ze u helpen om weer terug te keren naar uw activiteiten en deze beter aan te kunnen.

Als u een sporter bent, kan de revalidatie intensiever zijn. Fysioprofit zal u helpen om uw kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie terug te krijgen, zodat u weer kunt sporten zonder nieuw letsel op te lopen. Wanneer het veilig is om weer te sporten, zal Fysioprofit samenwerken met uw chirurg om te beslissen wanneer dit het beste is voor u. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de instructies van onze fysiotherapeuten en chirurg nauwgezet op te volgen om een volledig herstel te bevorderen.

De behandeling ziet er als volgt uit

De behandeling bestaat uit opbouwende kracht oefeningen. Kracht is nodig om het gewricht en de meniscus te beschermen. De bewegingsuitslagen zijn niet te groot omdat de meniscus mee moet schuiven bij buigen en strekken. We beginnen met zwaar langzaam en bouwen op geleide van de pijn op tot spring en hinkel oefeningen. Dit traject duurt van 6 weken tot 6 maanden afhankelijk van de schade en benodigd structuurherstel. Natuurlijk moet jezelf dagelijks oefenen om beter te worden. Deze oefeningen dienen constant bijgesteld te worden om optimaal herstel te verkrijgen. Fysiotherapie bij gescheurde meniscus helpt u weer sneller op de been.

Samen werken we aan uw klachten. Neem contact met ons op!

handtherapie