Blog

Hoe voorkom je een hamstringblessure?

Wie vorig jaar zomer het WK voetbal met een medische blik heeft bekeken, zag al in de 20e minuut van de 1e wedstrijd de eerste speler met een blessure van het veld gedragen worden: een hamstringblessure. De incidentie-cijfers van acute hamstringblessures zijn hoog bij zowel prof- als amateur atleten, met name in sporten als voetbal, atletiek, rugby etc.

percentages

Daarnaast zijn hamstringblessures berucht om de hoge recidief percentages: ongeveer 1/3 van de atleten loopt binnen een jaar na herstel een nieuwe hamstringblessure op. Deze recidiefletsels hebben een langere herstelperiode nodig. Ongeveer 60% van de recidiefletsels treedt binnen 1 maand na terugkeer naar sport op, wat aantoont dat atleten vaak te vroeg terugkeren naar hun sportactiviteiten.

Zenuwstelsel

Het aansturen vanuit het zenuwstelsel speelt ook een rol. Je kunt wel de spieren hebben, maar je moet er wel wat mee kunnen. Functioneel trainen is hiervoor essentieel. Je kunt de spieren  niet geïsoleerd sterker maken. Je moet trainen in functionele spierketens. Je kunt je benen sterk maken, laten groeien, iedere spier afzonderlijk, maar dan is het geen geheel. De body builder ziet er sterk uit, maar kan er niets mee. Epke Zonderland ziet er sterk uit en kan er iets mee. Dit zijn sterk verschillende manieren van trainen met een verschillend resultaat en doel.

Hamstring blessure

Een hamstrings blessure is het gevolg van een niet in  balans zijnde belastbaarheid. Het vergt veel training om de hamstrings in vorm te krijgen. Vaak is de aandacht gevestigd op de strekkracht, quadriceps. De hamstring controleren meer de beweging en houden de knie in balans en voorkomen bijvoorbeeld verdraaiingen. Je moet minstens 23 % sterker zijn in het laten zakken van je lichaam met extra gewicht dan in het omhoog brengen. Bij een squat zou je dan met 23 % meer kilogrammen moeten kunnen laten zakken dan wat je maximaal omhoog kunt brengen. Bij het omhoogkomen, strekken, zou je dan geholpen moeten worden. Dit verschil noemen we het krachtdeficit (kracht te kort). Bij een te klein deficit  loop je een groot risico om geblesseerd te raken. De hamstrings spelen hierbij een belangrijke rol. Je kunt het het best vergelijken dat je ver kunt springen, maar niet sterk genoeg bent voor de landing. Je kunt wel afzetten maar niet goed genoeg remmen. 

Fysioprofit Waalwijk

Als fysiotherapeut kun je onderscheid maken in de manier van oefenen als je weet wat het doel is van de training. Waar wil je naar toe? Dus voor welke sport wil je oefenen of wat voor blessure heb je? Kennis en ervaring is wat we in huis hebben om resultaat te bereiken. Voor iedere leeftijd, sport en blessure.

Samen werken we aan uw klachten. Neem contact met ons op!

handtherapie