Blog

Wanneer mogen we weer gaan sporten?

Het is de vraag wanneer we weer in teamverband mogen sporten. En dan bedoel we ‘ouderwets’ 11 tegen 11, 7 tegen 7 of welke teamsport dan ook, met fysiek contact een wedstrijd spelen of met zijn allen trainen.

Wat ik wel geleerd heb, is dat ons lichaam achteruit gaat als we het niet gebruiken. ‘Use it or lose it’, kennen een hoop mensen wel. Met onze achtergrond in sportrevalidatie weten we ook dat sport-specifieke belasting nodig is om belastbaarheid op peil te houden. Met belastbaarheid bedoelen we wat ons lichaam aan kan. Belasting en belastbaarheid gaan hand-in-hand. Vraagt iemand minder belasting, dan volgt de belastbaarheid trouw met de weg naar beneden. Omgekeerd werkt dat gelukkig ook.

Met sport-specifiek bedoelen we die specifieke belasting vragen die nodig is voor sporten. Voor veel teamsporten is dit sprintje trekken, plotseling remmen, snel zijwaarts bewegen, dan weer de andere kant op, een sprong eventueel. Voor elke sport weer net anders, maar het idee van explosiviteit is grotendeels hetzelfde.

Veel mensen proberen in vorm te blijven door te fietsen, wandelen, rennen of thuis oefenen. Dat is goed, maar het is geen explosieve belasting. Een jaar of langer die belasting niet vragen, is een gegarandeerde achteruitgang van belastbaarheid. Een kans op een spierscheur, peesruptuur of bandletsel (enkel of knie) is groot, wanneer we denken dat we nog ‘de oude zijn’ en wel die belasting van eerst vragen. Voor een schouder, elleboog of rug geldt dit ook.

Voordeel is wel dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en dat de één waarschijnlijk niet fitter is dan de ander. Oftewel, we zullen allemaal rustig aan beginnen. Maar er zijn ook fanatieke mensen, die er meteen tegenaan gaan….

Dus, weken de tijd geven om op te bouwen (let wel, een pees die een jaar niet gesprongen heeft, heeft een jaar nodig om de oude te worden…) óf de komende periode vaker een sprint trekken, sprongen maken en je hardlooprondje ombouwen tot een wenden-en-keren/sprinten-en-stoppen-workout.

Fysioprofit Waalwijk

Voor verder advies of informatie hierover kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij worden altijd enthousiast als we hier over mogen vertellen en mensen laten ervaren waar hun grens ligt.

Fysioprofit Waalwijk zijn er weer klaar voor, u ook?

Samen werken we aan uw klachten. Neem contact met ons op!

handtherapie